Kennelhoest

Wat is kennelhoest?
Als een hond kennelhoest heeft is er sprake van een infectie van de voorste luchtwegen. De voorste luchtwegen zijn de neus, de keel, de luchtpijp en de bronchiën.

Een kennelhoestinfectie wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende virussen en een bacterie. De virussen die een rol kunnen spelen zijn onder andere Parainfluenza en Canine Adenovirus type 1 en 2. De bacterie die kennelhoest kan veroorzaken is Bordetella Bronchiseptica
De incubatietijd (de tijd tussen het moment van besmetting tot het moment van de symptomen) is ongeveer tussen drie en tien dagen.

Kennelhoest is zeer besmettelijk. Voor een hond die in een goede conditie verkeert is de ziekte niet levensbedreigend.
Pups en oudere honden zijn er vaak zieker van dan volwassen honden.

Omdat kennelhoest zo besmettelijk is lopen honden deze ziekte meestal op op plaatsen waar veel honden samenkomen zoals op hondententoonstellingen, hondenclubs, hondenuitlaatplaatsen en ook bijvoorbeeld tijdens een verblijf in een hondenpension.
Door het verspreiden van zeer kleine vochtdruppels bij het hoesten en/of niezen besmet de hond andere honden in zijn of haar omgeving. Uiteraard kan ook direct contact of het eten en drinken uit eenzelfde bak een besmetting veroorzaken.

Symptomen en behandeling

Het meest kenmerkende symptoom van kennelhoest is een kucherige of blaffende hoest. Ook kan de hond daarbij kokhalzen en wat slijm opgeven. Soms zijn honden wat sloom en koortsig maar lang niet alle honden voelen zich ziek van kennelhoest.

Een kennelhoestinfectie kan, net als griep bij mensen, binnen een paar dagen vanzelf overgaan. Het kan in zeldzame gevallen ook verergeren tot bijvoorbeeld een longontsteking of chronische bronchitis.
Als het hoesten langer aanhoudt dan een paar dagen, en/of als uw hond ziek en sloom wordt, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts zodat deze een behandeling kan starten.

Kennelhoest wordt behandeld met een antibioticakuur en eventueel een hoestdrankje. Een beetje honing kan bij beginnende symptomen ook zorgen voor verzachting van de keel.
Verder kunt u zelf zorgen voor zachte voeding. Ook adviseren we een tuigje te gebruiken tijdens het wandelen zodat er geen druk van een halsband op de keel komt. Tevens is het belangrijk de hond voldoende rust te geven en geen inspannende activiteiten te laten doen, zoals bijvoorbeeld achter een bal aan rennen.

Vaccineren
Ter voorkoming van kennelhoest kunt u uw hond laten vaccineren. In de jaarlijkse vaccinatie (de cocktailenting) zit een klein, te verwaarlozen, deel bescherming.
In de aparte enting tegen kennelhoest wordt geënt tegen Para-influenza en de Bordetella Bronchiseptica bacterie. Deze enting wordt toegediend via de neus in de vorm van druppels, of door middel van een injectie.
In sommige pensions is deze vaccinatie verplicht/aanbevolen omdat daar veel honden bij elkaar zijn en er dus een grotere kans op besmetting aanwezig is. Er hoeft immers maar één hond te zijn met kennelhoest om vele honden te besmetten. Houdt u er echter wel rekening mee dat de vaccinatie geen 100% bescherming biedt. Dit komt doordat de virussen die kennelhoest veroorzaken steeds van type veranderen. U kunt dit vergelijken met het griepvirus bij mensen.

© 2021 | CMS & webdesign by Accept-IT