vaccinaties voor konijnen

Vaccineren van konijnen

We zien met enige regelmaat acute sterfte onder zowel tamme als wilde konijnen. Verschillende van deze konijnen zijn onderzocht door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Uit dit onderzoek is gebleken dat de konijnen zijn gestorven als gevolg van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd.
Een geïnfecteerd konijn zal meestal binnen 24-48 uur sterven. Benauwdheid en bloedingen zijn verschijnselen die bij deze konijnen soms gezien worden. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte voor ze vrij plotseling sterven.
VHD is bijzonder besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-virus. Dit verspreidt zich door direct contact tussen de konijnen onderling maar ook via urine, uitwerpselen, water, voedsel (pluk geen gras etc), kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het RHD-virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.
Van het RHD-virus zijn twee varianten bekend: het RHD1-en het RHD2-virus. Reden waarom het belangrijk is te weten welke virusvariant nu een rol speelt:
De tijd die verstrijkt tussen het tijdstip van besmetting en het overlijden van het konijn is bij een RHD2-infectie langer (gemiddeld 3-5 dagen) dan bij RHD1 het geval is. Het virus krijgt daardoor meer tijd om zich te verspreiden.

Myxomatose is een bekendere konijnenziekte. Deze ziekte is ook erg besmettelijk en veroorzaakt jaarlijks veel sterfte onder wilde konijnen en ook tamme konijnen. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om ook tegen myxomatose te vaccineren.

Er is een vaccin ontwikkeld dat beschermt tegen zowel RHDI en RHD2 als tegen myxomatose. Dit vaccin werkt een jaar.

Wilt u uw konijn laten vaccineren? Maakt u dan even telefonisch een afspraak. 

© 2021 | CMS & webdesign by Accept-IT