Paarden

Bos Lonneker

Vaccinaties en ontwormen

Naast de verschillende behandelingen is het ook mogelijk voor de jaarlijkse vaccinatie tegen influenza en tetanus een afspraak te maken.

Behandelingen

Voor paarden kunt u bij onze dierenarts Robert Bos terecht voor behandelingen en therapieën, zoals fysiotherapie, osteopathie, acupunctuur en lasertherapie. Daarnaast maakt hij indien nodig ook gebruik van medical taping en de Lecher-antenne. Vooral de combinaties van de behandelingen en zeker de diergeneeskundige achtergrond maken het mogelijk om voor iedere patiënt een passend behandelplan op te stellen en uit te voeren.
Kijk ook op Robert-Bos.com

Gang van zaken

Bij een eerste consult wordt uw dier meestal volledig onderzocht. Aan de hand van dit onderzoek wordt een individueel behandelplan gemaakt. Meestal zijn één of twee behandelingen voldoende. Vaak worden de behandelingen gevolgd door een controle na vier tot zes weken.

  • Fysiotherapie
  • Osteopathie
  • Acupunctuur
  • Lasertherapie

Fysiotherapie

Fysiotherapie

Fysiotherapie is het toepassen van verschillende technieken op de spieren, pezen, gewrichten en banden van het bewegingsapparaat van het paard. Het doel hiervan is bijvoorbeeld de sportprestaties van het paard te verbeteren of het dier te helpen herstellen na bijvoorbeeld een blessure of een operatie. Ook kan fysiotherapie worden ingezet om het lichaam van een paard met chronische klachten of ouderdomsproblemen zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Dit kan door middel van verschillende technieken.

Osteopathie

Osteopathie

Het woord osteopathie is afgeleid van het woord ‘os’ dat ‘botten’ betekent en het woord ‘pathie’ dat ‘ziekte’ betekent. Reeds in het begin van de 19e eeuw is het ontwikkeld door en voor mensen en daarna heeft de ontwikkeling ervan niet stilgestaan. Aan het eind van de 19e eeuw zijn er enkele dierenartsen geweest die de osteopathie voor de paarden hebben ontwikkeld en de laatste jaren wordt de osteopathie ook op honden toegepast. Op dit moment is de osteopathie een vorm van manuele therapie die wereldwijd erkend is.

Acupunctuur

Acupunctuur

Bij zeer veel aandoeningen kan acupunctuur ingezet worden. Het kan een bijdrage leveren aan een totale genezing, maar het kan ook bewerkstelligen dat bepaalde, met name chronische, aandoeningen op een aanvaardbaar niveau gehouden worden. Acupunctuur is tegenwoordig wereldwijd geaccepteerd en wordt regelmatig gecombineerd met de westerse geneeskunde.

Lasertherapie

Lasertherapie

De laserenergie werkt op een vergelijkbare manier als zonlicht op de plantencellen werkt. Door het licht van de laser worden de cellen geactiveerd. Er komt meer energie vrij. Hierdoor wordt de tijd van het herstel van blessures verkort en wordt de wondgenezing bevorderd. In Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten wordt in de diergeneeskunde al jaren op grote schaal gebruik gemaakt van lasertherapie. Zelfs de Olympische teams van Ierland, de Verenigde Staten en Engeland maken gebruik van de laser bij hun paarden. In Nederland is deze therapie nog in opkomst. Lasertherapie kan worden ingezet bij wondgenezing, pees-en spierblessures, zwellingen en pijnbestrijding. Tevens kunnen door de laser de acupunctuurpunten of spierpunten gestimuleerd worden. De grootste voordelen van de lasertherapie bij dieren zijn, dat de behandeling pijnloos is en dat door het licht van de laser geen schade kan worden aangericht.

Lees meer over gezelschapsdieren
Lees meer over onze praktijk